Mistä muovijätteet merissämme tulevat?

Mikä roskat todella päätyvät mereen?

Luultavasti tiedät kuvia kuivatuista rannoista. Se näyttää yleensä melonin kaikesta, mitä ihmiskotitalo tarjoaa, mehupaketeista PET-pulloihin tai kuuluisaan muovipussiin - 1990-luvulla se oli meille edelleen välttämätöntä, tänään se on jo vaikeampi Keski-Euroopassa ja on yhä enemmän poistettu vähittäiskaupasta karkotettu.

Vaikka mereen päätyvät roskat eivät tule suoraan roskakoristamme, olemme kaikki vastuussa siitä. Voimme ratkaista tämän kriisin vain yhdessä, koska on selvää, että neljännes mereen joutuvasta jätteestä koostuu muovista, jonka hajoaminen vie satoja tai jopa tuhansia vuosia.

Mistä mikromuovi tulee?

Vaikka kuulostaakin siltä, että voit hengittää helpotuksen jälkeen, muovipullojen ja niiden hajoaminen ei ole itsessään hyvä, koska: Suuremmat muoviosat hajoavat vain pienemmiksi hiukkasiksi, kunnes niiden koko on lopulta alle 5 mm ja niitä kutsutaan mikromuoveiksi . Kalat ja valaat erehdyttävät nämä pienet hiukkaset planktoniksi ja se joutuu niiden organismeihin ja myöhemmin ihmisiin.

Mitä useimmat meistä eivät tiedä: valtava määrä mikromuoveja syntyy autojemme renkaiden kulumisesta . Autorengas painaa noin 1–1,5 kg vähemmän hävitettäessä. Vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan tätä pidetään jopa mikromuovien pääasiallisena syynä ja se muodostaisi noin neljänneksen valtamerien muovijätteestä. Ainoa tapa estää tämä on jättää auto parkkiin tai olla ostamatta omaa ollenkaan.

"Ilman pillejä, kiitos!"

Ei, se ei riitä, jos tilaat juomasi baarista ilman pilliä tästä lähtien. Pilleistä on tullut tarpeettoman muovijätteen ruumiillistuma, ja - älä käsitä väärin - on tärkeää ja hyvä olla ilman niitä! Valitettavasti meidän on myös tiedettävä, että nämä muodostavat vain marginaalisen osan meressä olevasta muovijätteestä.

Kosmeettisten tuotteiden käyttö ilman mikromuoveja on tietysti myös järkevää! Mutta et valitettavasti pysty tällä pelastamaan kilpikonnia. Valtaosaa meressä olevasta muovista tulee kalastuksen jätteistä ja hävitetyistä kalaverkoista Voimme vähentää epäsuorasti vain uskomattoman määrän lopettamalla kalan syömisen välittömästi. Tämä on ainoa tapa ottaa tuuli teollisuuden purjeista ja vähentää mereen päätyvää jätettä.

Ainoa tapa vähentää merien pilaantumista ovat toimenpiteet, jotka suojelevat ilmastoa ja ympäristöä:

  • Vaihda julkiseen liikenteeseen aina kun mahdollista
  • Jaa auto muiden kanssa, jos mahdollista; Autojen jakamismallit ovat yhä tärkeämpiä ja helpommin käytettävissä
  • Kuluta niin vähän kuin tarpeen ; tehdä ilman kyseenalaisia tuotteita ja ainesosia
  • Kulutus johtaa muovijätteeseen, on parasta ostaa pakkauksia ja muovittomia ja välttää tarpeettomia tuotteita *
  • Poista kala ja äyriäiset ruokavaliostasi.
  • Vältä eläintuotteita elintarvikkeissa, mutta myös kodintarvikkeita, vaatteita jne.

* Muuten, tuubimme on valmistettu biopohjaisesta muovista sokeriruo'osta ja ovat siksi tietenkin kierrätettäviä!

Lisäksi suosittelemme