10 faktaa Maailman vesipäivästä

Vesi on niukka hyödyke. Olemme koonneet sinulle 10 lyhyeen faktaan, mitä humanitaarisia ongelmia kohtaamme lähivuosina ilmastoon liittyvän vesipulan vuoksi ja miksi meressä on pian enemmän muovia kuin kalaa.

10 faktaa vedestä

1. Meillä on "vesikriisi"

Noin 2,2 miljardilla ihmisellä maailmassa ei ole luotettavaa puhdasta vettä. Vaikka reilut kaksi kolmasosaa maan pinnasta on vettä, vain alle 3 prosenttia siitä on juomakelpoista. Valitettavasti saatavilla olevan juomaveden jakautuminen on maantieteellisesti hyvin epätasaista: erityisesti Afrikassa on jo nyt eräillä alueilla dramaattinen vesipula, mutta myös Etelä-Amerikassa ja Aasiassa tilanne heikkenee nopeasti ilmastonmuutoksen vuoksi.
Eniten kärsivät ihmiset tai perheet maailman köyhimmillä alueilla – ja erityisesti maaseudulla.
UNICEFin vuoden 2021 lukujen mukaan yli 1,42 miljardia ihmistä ympäri maailmaa asuu alueilla, joilla vesiturvallisuus on korkea tai erittäin korkea, mukaan lukien 450 miljoonaa lasta.

2. Saastuneet vesilähteet tartuntatautien lähteinä

Monissa paikoissa vettä on saatavilla, mutta laatu on huono ja vesi on saastunutta. Esimerkiksi sadekauden tulvien vuoksi monet juomavesilähteet ovat tilapäisesti saastuneet, eikä niitä voida käyttää pidempään vuodesta. Aloitimme ilmastonsuojeluhankkeen varmistaaksemme Bangladeshin perheille puhtaan juomaveden saatavuuden. Siitä lisää pian täällä blogissa.

3. Pelkkä puhtaus ei riitä, veden on myös oltava "turvallista".

Vettä on turvallista käyttää vain silloin, kun se on lähellä kotia olevien ihmisten saatavilla, tarvittaessa saatavilla ja tietysti ilman epäpuhtauksia. Monissa paikoissa on vesistöjä, mutta joskus pääsy niihin on epävarmaa esimerkiksi sisällissotien vuoksi tai koska lähde tai joen uoma kuivuu kausiluonteisesti.

4. Ilman vettä sanitaarisiin tarkoituksiin taudit leviävät nopeammin

Ei vain juomavesi ole välttämätöntä selviytymiseen. Vesi on ehdottoman tärkeää myös hygieniatarkoituksiin, muuten taudit leviävät nopeammin. Esimerkiksi Sudanissa koleraepidemia on vaatinut yli 400 ihmishenkeä vuodesta 2016 lähtien. Saippua on myös tärkeä, jotta bakteereilla ja viruksilla ei ole mahdollisuutta!

5. Veden hakeminen opiskelun sijaan

Monissa paikoissa lapset joutuvat kävelemään pitkiä matkoja hakeakseen vettä kaivoista, kun heidän vanhempansa työskentelevät pelloilla ja hoitavat karjaa. Tämän seurauksena monet lapset eivät voi käydä koulua ja joutuvat siksi tulemaan toimeen ilman koulutusta.

6. Korona, ilmastonmuutos & Co

COVID19-pandemian kaltaisten kriisien aikana monien köyhissä olosuhteissa elävien ihmisten tilanne huononee ja veden saanti vaikeutuu entisestään. Esimerkiksi Syyriassa viimeisten 11 sisällissodan vuoden aikana vesihuolto tietyillä alueilla on säännöllisesti romahtanut, mikä on vaikuttanut miljooniin ihmisiin.

7. Vesiturvallisuus kaikille

Maailmanlaajuisen vesikriisin taustalla UNICEF käynnisti "Water Security for All" -aloitteen . Erilaisilla hankkeilla maailmanlaajuisesti tulee auttaa erityisesti köyhimpiä lapsia ja perheitä. Mutta juomaveden (ja ruoan) tarjonta on myös Ukrainassa niukkaa.

Niin paljon niistä humanitaarisista ongelmista, joita meillä on maailmanlaajuisen vesihuollon kanssa. Valitettavasti myös ympäristö ja eläimet kamppailevat sen tosiasian kanssa, että veden saanti on yhä vaikeampaa.

Yksi suurimmista ongelmista on ja on edelleen ihmisten aiheuttama vesistöjen ja merien saastuminen:

8. Kuin muovia meressä eikä hiekkaa meren rannalla

Arvioiden mukaan meressä kelluu tällä hetkellä noin 150 miljoonaa tonnia muovia. Jos emme tee asialle jotain, vuoteen 2050 mennessä valtamerissämme on enemmän muovia kuin kalaa. Täältä saat selville kuinka muovi joutuu ylipäätään mereen, mikä jäte muodostaa suurimman osan siitä ja mitä sille voi tehdä.

9. Great Pacific Garbage Patch

Great Pacific Garbage Patch on yksi viidestä jättiläismäisestä roskapaikasta, jotka kiertävät valtameriämme. Se on nyt noin 19 kertaa Itävaltaan verrattuna! Yli puolet roskista uppoaa merenpohjaan, loput leviävät näiden liikkuvien muovisaarten kautta rannoille Etelämereltä napa-alueille. Muuten, nämä mega roskatudelit näkyy jo avaruudesta - bravo!

10. Maailmanlaajuiset merensuojelualueet

Liikakalastus, saastuminen ja ilmastokriisi vaikeuttavat merieläinten elämää. Greenpeace on sitoutunut maailmanlaajuiseen merisuojelualueiden verkostoon, jotta ne voivat toipua. Aiheeseen liittyvä vetoomus on melkein saavuttanut tavoitteensa, 500 000 allekirjoitusta – allekirjoita se myös ja auta suojelemaan valtameriämme tuleville sukupolville!

Lisäksi suosittelemme